Harry Potter en de gevangene van Azkaban - Rowling, J. K., 1965-; Buddingh', Wiebe, 1957- (Amsterdam : De Harmonie, 2016)
De derde Potter bevat alles wat een goed (kinder)boek moet bezitten: het is goed geschreven, het is soms bloedstollend spannend, ontroerend en humoristisch tegelijk, en het is lekker dik. Ook over dit derde deel kun je uitgebreid filosoferen en je kan proberen het tot op het bot te analyseren, iets wat in de toekomst beslist zal gebeuren, want Potter is net zo'n fenomeen geworden als zijn geestelijke moeder J.K. Rowling. Je kan wijzen op de Roald Dahl-achtige situaties die zich voordoen (als Harry bv. tante Margot opblaast en tegen het plafond laat zweven) of je kan gaan vergelijken met de fantastische poppenwereld van de Mennyms van Sylvia Waugh, die net zo vreemd, maar even acceptabel en geloofwaardig is. De strijd tussen goed en kwaad gaat onverminderd door. Voldemort, symbool van het ultieme kwaad, is voortdurend op de achtergrond aanwezig en het hele verhaal lang voel je de invloed die uitgaat van die moordenaar van Harry's ouders. Zijn handlanger -- de gevangene van Azkaban -- is op onbegrijpelijke wijze ontsnapt aan de vreselijke bewakers, de afschuwelijkste wezens die er bestaan: de Dementors. Zij zijn zielloos en genadeloos. Een Dementor-kus betekent het absolute einde: je ziel wordt uit je gezogen en binnen de kortste keren treedt de dood in. Met grote tovermoeite weet de jongen met de bliksemschicht op het voorhoofd te voorkomen dat het hem overkomt. Met de hulp natuurlijk van zijn beste vrienden Ron Wezel en Hermelien Griffel. Als hulp bij het spelen van de favoriete sport Zwerkbal beschikt Harry in deel drie over een echte Vuurflits, opvolger van de Nimbus 2000. Alleen al de geschiedenis over hoe Harry aan deze Vuurflits komt, vlecht Rowling als een volleerd thrillerauteur door de andere verhaallijnen heen.
Moeiteloos schakelt zij heen en weer tussen de Zwerkbalfinale, de zware proefwerkperiode op toverschool Zweinstein, de pogingen om de Griffoendor Scheurbek van Hagrid van executie te redden, het geheim van professor Lupos en de tientallen andere, immer functionele verhaalelementen waaruit dit wonder bestaat. Vanaf 10 jaar. [Casper Markesteijn] Copyright (c) Vlabin-VBC2000Bron: http://www.deleeswelp.be
Onderweg naar Zweinstein wordt Harry aangevallen door Dementors. Op school aangekomen blijkt hij het doelwit te zijn van een ontsnapte moordenaar. Gelukkig krijgt Harry hulp van zijn vrienden en van een nieuwe leraar. Vanaf ca. 11 jaar.