Schat van je leven : herinneringen ophalen met mensen met dementie - deel 3 levensboek - Dely, Herlinde, ....-; Hogeschool West-Vlaanderen; Kennispunt Mantelzorg; Tavernier, Julie, ....- (Berchem : EPO, 2015)
‘Ze kunnen zich vaak de naam van hun meester uit de lagere school herinneren, maar weten niet meer wie ze gisteren op de koffie kregen.' Voor wie iemand met dementie verzorgt of in zijn omgeving heeft, klinkt de uitspraak erg herkenbaar. Mensen met dementie vergeten veel. Maar tezelfdertijd lijken sommige dingen in hun geheugen gebeiteld. Dit unieke boek neemt je mee in hun belevingswereld. Het biedt je concrete handvaten om hun levensverhaal in het dagelijks leven te verweven. Hoe lees je hen voor? Waarom is muziek zo belangrijk? De schat van je leven is geschreven voor mantelzorgers, maar is ook zeer bruikbaar voor professionele zorgverleners en vrijwilligers. Het bestaat uit drie aparte boekjes die samen een geheel vormen. Het eerste bevat alle informatie over de aandoening en het belang van herinneringen. Het tweede behandelt negen thema's, van ‘kindertijd' tot ‘beroep en vrije tijd' en ‘radio en televisie', en staat vol foto's, gespreksmateriaal en activiteiten om samen aan de slag te gaan. Het derde is een levensboek waarmee je samen het levensverhaal van de persoon met dementie kan optekenen. De bijhorende website www.deschatvanjeleven.be geeft je toegang tot honderden foto's, bewegend beeldmateriaal en filmpjes die je zin geven om onmiddellijk aan de slag te gaan.
Keywords: Dementie -- Reminiscentie