Beeldtaal : perspectieven voor makers en gebruikers - Van den Broek, Jos, 1951-; Koetsenruijter, Willem, 1958-; de Jong, Jaap, 1961- (Den Haag : Boom Lemma, 2015)
Wanneer zegt een beeld meer dan duizend woorden? Iedereen die wel eens een pagina voor een tijdschrift bedenkt, een powerpointpresentatie maakt, een brochure schrijft, een presentatie voor een poster moet maken of een idee voor een infographic moet verzinnen, komt vergelijkbare vragen tegen: Waarom zou ik deze foto juist hier zetten en niet daar? Welke achtergrondkleur gebruik ik voor mijn presentatie? Waar moet ik rekening mee houden bij het inrichten van een internetpagina? Kan ik voor deze cijfers beter een tabel gebruiken, een grafiek, of een infographic? Mag ik dit plaatje zomaar gebruiken voor mijn weblog? Op dit soort vragen geeft Beeldtaal een antwoord. Het boek bestaat uit vier delen. Na het inleidende deel zet het tweede deel drie belangrijke beeldtheorieën uiteen: Gestalt, semiotiek en visuele retorica. Met die theorieën in de hand verkennen de auteurs van Beeldtaal in het derde deel de basiselementen van beeldtaal: compositie, typografie, perspectief en kleur. Het vierde deel tot slot, laat toepassingen zien in de dagelijkse beeldpraktijk, zoals foto's, grafieken en tabellen, infographics, webpagina's en tijdschriftpagina's.