Pedagogisch cahier : zicht op historische tijd - Pedagogische begeleidingsdienst van het GO!, ....- (Brussel : Politeia, 2016)
Historisch bewustzijn wakkert de burgerzin van leerlingen aan. Het huidige leerplan wereldoriëntatie geeft hierbij al een goede richting, maar er is verfijning, duiding en meer concrete ondersteuning nodig. Geschiedenis moet opnieuw een belangrijke plaats krijgen in het curriculum van elke basisschool en leerkrachten moeten zich bezinnen over zowel aanpak als inhoud. Het ‘Pedagogisch Cahier Zicht op historische tijd' geeft leerkrachten meer duidelijkheid over het algemene opzet, de op bouw, de concrete inhoud en de didactische aanpak van historische tijd in de basisschool. In de introductie van het cahier wordt de visie op goed geschiedenisonderwijs geschetst. In de volgende hoofdstukken focussen de auteurs op de wijze waarop het domein historische tijd concreet wordt opgebouwd vanaf het kleuteronderwijs over het eerste leerjaar tot het zesde leerjaar. Bij elk leerjaar staan de auteurs stil bij belangrijke aandachtspunten, zowel qua inhoud als aanpak. De Pedagogische begeleidingsdienst van het GO! biedt met dit cahier ook methodieken aan die geschiedenisonderwijs in de lagere school boeiend en afwisselend maken en meer leerlinggericht en leerlinggestuurd.