Het verhaal van Babar het olifantje - De Brunhoff, Jean, ....-; Van Delden, Els, ....- (Rotterdam : Lemniscaat, 2014)
Jean de Brunhoff tekende zijn eerste verhaal over Babar als aanvulling bij de verhaaltjes die zijn vrouw bedacht voor hun twee kinderen. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1931. De eerste Nederlandse uitgave verscheen pas in 1985, lang nadat het boek en de vervolgdelen in Frankrijk, Engeland en Amerika een reusachtig succes geworden waren. Deze heruitgave past in de reeks klassieke prentenboeken die Lemniscaat op de markt brengt. In dit boek is het idyllische gezinsleven van de familie De Brunhoff verwerkt, wat blijkt uit de beginregels: "In het grote bos is een klein olifantje geboren. Het heet Babar. Zijn moeder houdt veel van hem. Ze wiegt hem met haar slurf in slaap en zingt een slaapliedje". Al snel echter wordt de idylle brutaal verstoord. Een jager doodt zijn moeder en Babar vlucht naar de stad. Daar ontmoet hij een rijke oude dame die zich over hem ontfermt. In een warenhuis koopt hij zich een deftig groen pak met grijze bolhoed. Zo begint hij zijn leven als deftige olifant: hij rijdt met de auto en loopt school. Toch is hij niet helemaal gelukkig. Hij mist zijn vrienden en uiteindelijk gaat hij terug naar het bos. Daar wordt hij meteen tot koning gekroond en trouwt hij met zijn nicht Céleste. In een gele luchtballon gaan ze op huwelijksreis, 'nieuwe avonturen tegemoet'. De tekenstijl van Jean de Brunhoff met wankele lijnen en lichte, vlekkerige kleuren viel bij verschijnen meteen op. De combinatie van handgeschreven tekst en naïeve tekeningen kreeg veel navolging. [Jan Van Coillie]
Het olifantje Babar dat zijn moeder heeft verloren, wordt in de stad opgevoed door een lieve oude dame. Groot formaat prentenboek met zachtgekleurde tekeningen en handgeschreven tekst. Vanaf ca. 4 jaar.
Keywords: Wonen