Mol en de zonsopgang - Willis, Jeanne, ....-; Sarah Fox-Davies (ill.), ....-; Niskos, L. M., ....- (Rotterdam : Lemniscaat, 2011)
Een verraderlijk eenvoudig verhaal over een bijziende mol die met zijn vriend Muis mee mag naar de zonsopgang bij het meer. Met een minimum aan woorden wordt deze - op zichzelf weinig spectaculaire - gebeurtenis uitgewerkt, waarbij vooral de getrokken vergelijkingen opvallen die het verhaal haar meerwaarde geven. Aan de oever wachten Mol en Muis samen met Eekhoorn, Mus en Haas het grote moment af. Zodra de zon opkomt wordt hij telkens door een van de dieren in rijke bewoordingen gekenschetst totdat hij hoog aan de hemel staat. Zodoende krijgt Mol te horen wat hij in feite niet kan zien. De gekozen beschrijvingen en vergelijkingen zijn nooit ver van zijn belevingswereld waardoor Mol kan zeggen: ‘Ik zie het voor me.' Zo wordt de kinderlijke verwondering telkens fraai verwoord. De sfeervolle en stemmige illustraties zijn passend uitgevoerd in een warme, naturelle kleurstelling waarin mistig blauw de boventoon voert. Ze versterken het beeld van een veilige wereld waarin veel genoten kan worden, zelfs al kun je niets zien. Geslaagd boek vol vriendschap, empathie en verwondering. Vanaf ca. 4 jaar. © NBD Biblion - Silvester van der Pol
Mol wil zo graag weten hoe mooi een zonsopkomst is. Muis neemt hem mee naar het meer. Als de zon opkomt, beschrijven Muis en de andere dieren uitgebreid wat ze zien. Oblong prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Keywords: Natuur