De boomhut - Tolman, Marije, ....-; Tolman, Ronald, ....- (Rotterdam : Lemniscaat, 2009)
Aaneenschakeling van 'open plekken' Geen woord komt er aan te pas en toch, of beter juist daardoor, vertelt De boomhut vele verhalen. Schilder en graficus Ronald Tolman maakte de etsen die de begeleiding vormen waartegen de dierfiguurtjes van dochter Marije Tolman (illustrator) voor de melodie zorgen. De rechterbladzijden van De boomhut tonen steeds dezelfde geëtste boom. Tussen zijn grillige takken is een houten hut geklemd. De sfeerzetting rondom die ene boom is op iedere dubbele bladzijde weer anders. Na de prelude in ijzige poolsfeer, volgen platen met kleuren die zinderen van de hitte. De boom die het ene moment nog een robuuste eik lijkt, heeft daardoor op de volgende tekening meer weg van een sierlijke mangrove. Die grote contrasten in temperatuur en sfeer suggereren het wisselen van de seizoenen. Maar waar ter wereld heb je zulke seizoenen? In welk oord leven ijsberen en flamingo's samen, zoals in dit verhaal? En moeten we het verhaal wel zo rationeel lezen? Dit zijn zomaar enkele van de vele vragen die het verhaal oproept. De boomhut is vooral een aaneenschakeling van 'open plekken'. Vul deze leemtes in en de verhalen beginnen te stromen. Om het verhaal hardop te kunnen vertellen, moeten de beelden letterlijk worden ver-taald. Personages krijgen namen en spreken teksten uit die wij voor hen bedenken. En ook hun handelingen volgen uit de motieven die de lezer voor hen bedenkt. Bij iedere nieuwe leesbeurt zullen de tekeningen een bron van nieuwe verhalen vormen.
Een IBBY silent book - Bekroond met Deutscher Jugendliteraturpreis Bilderbuch, 2011 - Midden in de zee staat een grote boom met een boomhut. IJsbeer zwemt erheen, gevolgd door bruine beer in een bootje. Als de zeespiegel daalt, komen ook andere dieren langs. Groot formaat prentenboek zonder tekst met veelzeggende gekleurde illustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Keywords: Vriendschap