Winsthonger - Parenti, Michael, 1933- (Berchem : EPO, 2016)
Een beest dat alles en iedereen om zich heen verslindt en uiteindelijk gedoemd is ook zichzelf te vernietigen: zo omschrijft de Amerikaanse cultschrijver Michael Parenti ons economisch systeem, in de wandelgangen ook wel eens ‘kapitalisme' genoemd. De brandstof waarop dat systeem drijft, heet winsthonger. Het instrument waarmee het wordt toegepast: vrije markt. De noodzakelijke voorwaarde om te overleven voor de 1% die het bestiert: een klassenoorlog tegen de 99%. Dit boek toont Michael Parenti op zijn best. In zijn gekende spitante stijl, met veel overtuigingskracht en ironie, neemt de oude meester u mee op een dolle rit doorheen zijn vaderland. Van de holocaust op de inheemse Amerikanen tot de mythe van de melting pot, van armoedebestrijding tot armenbestrijding, van de dictatuur van private energieleveranciers tot zijn eigen opname in een ziekenhuis voor een routine-operatie (‘Dat is dan 19.466 dollar, mister Parenti'), van Occupy Wall Street tot publiek eigenaarschap.
Keywords: Kapitalisme; Economie ; vrije markt