Wat werkt : voorkomen en oplossen van machtsstrijd in de groep : over principes en vaardigheden om moeilijke situaties aan te kunnen - Mendler, Allen N., ....- (Vlissingen : Bazalt, 2013)
Wie kent niet van die situaties in de groep waarbij de emoties hoog oplopen omdat leraar en leerling in een machtsstrijd verwikkeld raken? In dit boek leest u dat het mogelijk is om als leraar in te spelen op verschillen tussen leerlingen, warmte uit te dragen naar hen en ook afstand te nemen van de eigen emoties in confronterende situaties. Dit door gebruik te maken van vier principes: het ‘zoek de behoefte'-principe het preventieprincipe het interventieprincipe het ‘stap voor stap'-principe Moeilijk uitvoerbaar? De praktische voorbeelden en tips laten zien dat deze principes direct in de groep te realiseren zijn. De vraag ‘Wie is de baas?' in uitdagende, confronterende situaties hoeft dan niet meer gesteld te worden.
Eerder verschenen o.d.t.: Wie is de baas? : over het voorkomen en oplossen van machtsstrijd in de groep
Keywords: Pedagogische psychologie ; Groepspsychologie ; Gedragsstoornissen ; onderwijs ; Leerlingbegeleiding