Botanische revolutie : de plantenleer van Charles Darwin - Peeters, Norbert, ....- (Zeist : KNNV Uitgeverij, 2016)
Charles Darwin is één van de bekendste wetenschappers en onderzoekers. De publicatie van ‘On the origin of species' (1859) veroorzaakte door zijn opvattingen over evolutie zoveel opschudding, dat zijn latere uitgebreide onderzoek gedurende twintig jaar naar allerlei eigenschappen van planten weinig bekendheid kreeg. En dat is onterecht, zoals ook uit dit boek blijkt. Darwin keek o.a. naar overlevingsstrategieën (dezelfde survival als bij dieren), soortgrenzen, bestuivingsmechanismen en hun doelmatigheid (o.a. bij orchideeën), vleesetende planten en reacties op prikkels, groeibewegingen (licht, zwaartekracht, groeistoffen), samenwerking. Met op de achtergrond de elders gevoerde theologische discussies. Een zeer breed terrein, dat terecht in de schijnwerpers gezet wordt. Voorzien van allerlei illustraties en zeer uitgebreide noten, bibliografie en index (respectievelijk 39, 15 en 8 blz.). De auteur is botanisch filosoof (bekend van 'Plantaardig : vegetatieve filosofie' (2014)*). Aanbevolen om de duidelijke manier waarop de soms moeilijke gegevens worden verteld, in goed leesbaar, maar wetenschappelijk jargon. Zeer de moeite waard, ook omdat het gaat over een weinig bekend terrein van onderzoek van Darwin. Een ode aan een groot, maar vaak zeer bekritiseerde wetenschapper. © NBD Biblion - Drs. Jan Beelen
Keywords: Plantkunde ; Darwin, Charles