Plantaardig : vegetatieve filosofie - Oudemans, Theodorus Christiaan, 1892-1978; Peeters, N. G. J., ....- (Utrecht : KNNV, 2015)
Er zijn drie soorten levende wezens: planten, dieren en mensen. Althans, dat dacht men ooit. Maar sinds Darwin is de grens tussen mens en dier vervaagd: zij komen beiden voort uit de evolutie. Volgens Oudemans, emeritus hoogleraar wijsbegeerte in Leiden, gaan wij daarin niet ver genoeg. In een uiterst boeiende combinatie van wijsgerige analyse en botanische details laat hij zien dat ook mens en plant dichter bij elkaar staan dan wij doorgaans denken. En dat heeft vergaande consequenties, niet alleen voor ons zelfbeeld maar ook voor de manier waarop wij omgaan met de natuur. Oudemans bouwt voort op eerder werk van zijn hand, met name op 'In natura' uit 2012*. Maar dit nieuwe boek is concreter en toegankelijker. Het is prachtig uitgevoerd, rijk geïllustreerd en voorzien van een uitvoerig notenapparaat. © NBD Biblion - Dr. D.G. van der Steen
Combinatie van wijsgerige analyse en botanische details waarin wordt aangetoond dat naast mens en dier ook mens en plant dichter bij elkaar staan dan doorgaans wordt gedacht.
Keywords: Natuurfilosofie - Planten