Harry Potter en de Halfbloed Prins - Rowling, J. K., 1965-; Buddingh', Wiebe, 1957- (Amsterdam : De Harmonie, 2016)
Een onthulling! Niemand weet het nog, op Rowling na, maar Voldemort is Osama bin Laden! Alles wijst erop. Het land is in oorlog. De Dementors terroriseren alles en iedereen en Harry heeft de hoogste beveiligingsstatus. Er zijn meer anticipaties. Narcissa is wanhopig, omdat de Heer van Duister haar enige zoon (Draco) heeft uitverkoren. Waartoe begrijpen we pas verderop. Maar wie toevallig de bekroonde film 'Paradise Now' heeft gezien, moet wel een link leggen tussen de opdracht die Voldemort heeft gegeven aan Draco (volgens David Colbert: in het Latijn: 'slang' en 'draak') en de opdrachten die min of meer van Osama bin Laden afkomstig zijn aan de Palestijnse zelfmoordenaars. Veel Palestijnse en Irakese moeders weten dat hun zoon zijn leven [lees meer] gaat geven voor een heilige opdracht en zij kunnen er niets tegen doen. Narcissa gaat ten einde raad naar Sneep om te proberen of hij de Heer van Duister niet kan bewerken. Bellatrix denkt er anders over: "Draco zou trots moeten zijn [...] De Heer van Duister bewijst hem een grote eer". Onzin natuurlijk. Voldemort zal niet Osama bin Laden blijken te zijn in het laatste deel zeven, maar het is bekend dat Rowling graag intertekstueel bezig is. Daarom schrijft David Colbert in zijn 'Woord vooraf' van De magische wereld van Harry Potter ook: "J.K. Rowling vindt het leuk om in de Harry Potter-boeken met gekke namen en wezens te verwijzen naar het verleden, naar mythen en legenden, en naar andere boeken en verhalen." Meer dan een lichte uitbreiding van de vorige editie is deze nieuwe Colbert overigens niet. Leuk om eens wat in op te zoeken, maar niet noodzakelijk.
Tijdens Harry's zesde jaar op Zweinstein krijgt hij privéles van Perkamentus en begint hij steeds meer te beseffen hoe dreigend de macht van Voldemort/Tom Vilijn is. Vanaf ca. 15 jaar.