Harry Potter en de Orde van de Feniks - Rowling, J. K., 1965-; Buddingh', Wiebe, 1957- (Amsterdam : De Harmonie, 2011)
Als Harry Potter na de vakantie weer op school komt, merkt hij dat de terugkeer van Voldemort de tovenaarswereld heeft veranderd: de sfeer wordt bepaald door achterdocht en verdachtmakingen. Vanuit het ministerie (waar duistere krachten steeds meer macht krijgen) is een docente aangesteld die bepaalt of de lessen op de juiste wijze worden gegeven. Ook over Harry wordt gepraat: men verdenkt hem van betrokkenheid bij de dood van Cedric. Samen met zijn vrienden probeert hij zich te onttrekken aan de dwingelandij en boze krachten. Bovendien merkt Harry dat Voldemort hem kan manipuleren en wordt hij verliefd. In dit vijfde deel* zijn de gebeurtenissen niet langer meer de gezellige spannende schoolavonturen van een stel tovenaarsleerlingen, het wordt nu serieus en de spanning en dreiging zijn in het hele verhaal voelbaar. Ondanks een tweede dode eindigt het boek toch positief al is het Kwade nog bij lange na niet overwonnen. De lezer kijkt dus al weer uit naar deel zes. Een snelle herlezing van deel vier voordat aan dit boek wordt begonnen kan geen kwaad en vergroot de herkenbaarheid van de gebeurtenissen. Herdruk: pocket met kleine druk en een normale interlinie; met een nieuw serie-omslag dat een mix is tussen een grafisch ontwerp en een striptekening. Vanaf ca. 14 jaar.
Het ministerie heeft op Zweinstein een docente aangesteld die bepaalt of de lessen op de juiste wijze worden gegeven. Dat brengt veel onrust. Dan ontdekt Harry dat Voldemort hem kan manipuleren. Vanaf ca. 14 jaar.