Harry Potter en de Relieken van de Dood - Rowling, J. K., 1965-; Buddingh', Wiebe, 1957- (Amsterdam : De Harmonie, 2016)
Hoewel J.K. Rowling een tijd geleden twijfel zaaide over nog een achtste deel ? de druk van lezers, filmindustrie en commercie is blijkbaar erg groot ? is Harry Potter en de relieken van de dood het sluitstuk van een van de succesvolste boekenseries ooit. Vanaf het begin is Rowling met lof overladen, die alleen maar is toegenomen. Ze wordt geroemd om haar verbeelding, haar ideeënrijkdom en vakbekwaamheid om complexe plots te bouwen, gezien als iemand die de verstofte traditie van de (griezel)fantasy nieuw leven heeft gegeven, en geprezen omdat ze haar hoofdpersoon een coming-of-age-ontwikkeling laat doormaken van prepuber tot jongvolwassene. Daarnaast looft men haar vanwege haar vermeende bijdrage aan de leesbevordering en het vermogen jong en oud aan te spreken en (weer) aan het lezen te krijgen. Ook na het laatste boek overheersen superlatieven ("groots slotstuk", "grandioze finale", "pure triomf"), en daarbij is nauwelijks sprake van gefundeerde reserve. Het lijkt soms wel of het stellen van vragen bij Rowlings cyclus not done is, en zo ongeveer gelijkstaat aan majesteitsschennis. Vooral veel volwassenen die, vaak al vanaf het begin, uitbundig 'in' Harry Potter zijn, wuiven met de zelfverzekerde idolatie van de verblinde fan elke vorm van kritiek resoluut terzijde. Dat is echter niet terecht, want nu er, na voltooiing van de serie, meer afstand genomen en tegelijk beter ingezoomd kan worden op onderdelen van de zeventrapsraket, is het wel degelijk mogelijk vraagtekens te zetten bij de vermeende kwaliteit ervan. In dit artikel worden enkele inhoudelijke aspecten van commentaar voorzien, in een vervolgbijdrage zal ingegaan worden op onderdelen van de literaire vormgeving ? zonder dat op volledigheid aanspraak wordt gemaakt.
Tijdens Harry's zesde jaar op Zweinsteins school voor tovenarij krijgt hij priveles van Perkamentus en begint hij steeds meer te beseffen hoe dreigend de macht van Voldemort/Tom Vilijn is.