Harry Potter en de Vuurbeker - Rowling, J. K., 1965-; Buddingh', Wiebe, 1957- (Amsterdam : De Harmonie, 2011)
Rowling trekt in haar nieuwste Potter alle registers open. Niet omdat zíj zo nodig moet, maar omdat het van het verháál moet. Alles wat in Harry Potter en de vuurbeker gebeurt, lijkt onontkoombaar en natuurlijk ontstaan. In dit vierde boek begint Harry groot te worden. Wat hij nu meemaakt, had hij in de voorgaande boeken niet kunnen beleven, daarvoor was zijn psychologische ontwikkeling niet ver genoeg. In Harry Potter en de gevangene van Azkaban was het Kwaad (Voldemort) slechts op de achtergrond aanwezig als een immer onzichtbare Angstgegner. In Harry Potter en de vuurbeker is hij er vanaf het allereerste begin bij. Al in het bloedstollend spannende eerste hoofdstuk zet Rowling de toon. Geen kinderachtig gedoe meer. De lezer zal weten wat [lees meer] voor vlees hij in de kuip heeft. Voldemort gaat er met behulp van een vier meter lange slang en assistent Wormstaart vol tegenaan. Dreuzel Frank wordt in Villa Vilijn meedogenloos naar de andere wereld geholpen en je voelt op je klompen aan dat het daar niet bij blijft.
Harry's naam is op mysterieuze wijze toegevoegd aan de deelnemers aan het Toverschool Toernooi. Dat brengt hem in groot gevaar. Vanaf ca. 13 jaar.