Pluk van de Petteflet - Schmidt, Annie M. G., 1911-1995; Westendorp, Fiep (Sophia Maria), 1916-2004 (Amsterdam : Querido, 2016)
Editie uitgebreid met tekeningen die Fiep Westendorp maakte in 1982 en 1983 voor het kleuterblad Bobo - Met meer dan een miljoen verkochte exemplaren is Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt een echte klassieker. Deze 35e druk werd uitgebracht op groot formaat en bevat dertig niet eerder in boekvorm gepubliceerde tekeningen van Fiep Westendorp. Die komen uit het kleuterblad 'Bobo', dat het verhaal in 1982 publiceerde in 39 afleveringen. De feestelijke uitgave ging gepaard met een hele promotiecampagne met een speciale poster, letterslingers en een aangepaste display voor de boekhandel in de vorm van Pluk zijn kraanwagentje. Het boek bevat veertig hoofdstukken, van 'Pluk vindt een huisje' tot 'Tot ziens'. De openingsscène is intussen tot het collectieve geheugen gaan behoren, in die mate dat iedereen die Pluk kent, meteen zijn kraanwagentje en zijn torenkamertje erbij denkt: "Pluk had een klein rood kraanwagentje. Hij reed ermee door de hele stad en hij zocht naar een huis om in te wonen." Nergens is er echter nog een huis vrij. Maar dan wijst Dollie de duif Pluk de weg naar de Petteflet.
Pluk woont op het zolderkamertje van de Petteflet. Hij is de held en de redder wanneer de andere flatbewoners en zijn dierenvriendjes in nood verkeren. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Leeftijd: vanaf 6-8 jaar
Keywords: Voorleesverhalen ; Verfilmde boeken