Orthopedagogiek : een praktijkgerichte basis - Schraepen, Beno, ....-; Verreyken, Sarah, ....- (Antwerpen : Intersentia, 2015)
Het orthopedagogische werkveld is ruim, de ondersteuningsvragen divers, de invulling van het beroep verschillend naargelang de opleiding. Dit boek benadert de orthopedagogiek vanuit een praktijkgerichte invalshoek. De vraag welke basis de praktijkgerichte professional nodig heeft om het verschil te blijven maken in het steeds veranderende werkveld, is het vertrekpunt. We keren terug in de tijd en kijken hoe het steeds veranderende mens- en wereldbeeld ons gebracht heeft tot de hedendaagse inclusieve visie. Uit de verschillende orthopedagogische theorieën en bijdragen van kopstukken, selecteren we die bouwstenen die vandaag nog steeds richting geven aan ons handelen. We trachten het werkterrein van de praktijkgerichte professional af te bakenen, zoomen in op het beroepsprofiel en spreken hem aan op zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Kortom, dit boek geeft een inleiding in de orthopedagogiek, op een dynamische manier uitgewerkt en samengesteld voor hen die ooit met beide voeten in die orthopedagogische praktijk zullen staan.
Keywords: Orthopedagogie