Het E-project : evidence-based werken in de VlaamseJeugdhulp,een praktijkverhaal. - Gorissen, Wim, ....-; Taels, Wim, ....-; Vanderfaeillie, Johan, ....-; van Yperen, Tom, ....- (Gent : De Cocon, 2016)
In 2007 besliste onze raad van bestuur om in te zetten op het evidence-based werken vanuit een pragmatische praktijkgestuurde benadering. Dit was de start van een moeilijk, maar boeiend proces.Om dit vorm te geven, werd het E-project opgestart. ‘E' stond voor ‘Evidence Based Werken' of ‘op bewijsvoering gesteund werken'. Daarin was De Cocon de pionier en voortrekker in de Vlaamse jeugdhulp.Het uitgangspunt van het E-project was zulke invulling te geven aan evidence-based werken dat ze een continue meerwaarde oplevert voor de hulpverlening aan onze doelgroep, namelijk kinderen, jongeren en gezinnen die zich in een problematische leef- en/of opvoedingssituatie bevinden.In het kader van dat project werden met ondersteuning van prof. Johan Vanderfaeillie (VUB) alle door De Cocon gebruikte methodieken beschreven en theoretisch onderbouwd. Er werden handelingsgerichte diagnostische vragenlijsten ingevoerd als onderdeel van het diagnostisch proces om beslissingsprocessen beter te onderbouwen en we ontwikkelden indicatoren om de resultaten van onze hulpverlening in kaart te brengen.Onze praktijkervaring, een eerlijk verhaal over onze zoektocht, onze kritische reflecties, fouten en successen (maar vooral over ons leerproces) werd gebundeld in 'Het E-project, Evidence-based werken in de Vlaamse Jeugdhulp, een praktijkverhaal.'Prof. Johan Vanderfaeillie, Prof. Dr. Tom van Yperen en Dr. Wim Gorissen leverden een inhoudelijke reflectie op dit praktijkverhaal.
Keywords: Jeugdzorg