Achmed aan zet : Turkse en Marokkaanse mannen over relaties en vaderschap - Mol, Bea, ....- (Amsterdam : Contact, 2010)
Achttien Marokaanse en Turkse mannen vertellen over hun leven in Nederland en geven een beeld van de geschiedenis van veertig jaar gastarbeid in Nederland. Hun achtergrond is divers. Ze vertellen over hun leven: hun werk, hun kijk op de islam, liefde, het huwelijk, eer, criminaliteit, en de relatie ouder-kind. De schrijfster heeft ter aanvulling op de verhalen gebruik gemaakt van verhalen en gegevens over Marokkaanse en Turkse mannen uit andere onderzoeken en rapporten van de laatste tien jaar. Uit de verhalen komt een man naar voren die in verandering is en zoekt naar zijn rol in de Nederlandse samenleving: een samenleving waarin hij zich ook (nog of weer) buitenstaander voelt. De auteur is Turkologe en werkt als free-lance journaliste. Ze schrijft leesbaar en genuanceerd vanuit verschillende invalshoeken en onderscheid makend tussen Turken en Marokkanen, met begrip voor de geschiedenis van veertig jaar gastarbeid, zonder de kritische blik te verliezen. Een verrassend en informatief boek. © NBD Biblion - Drs. Marianne Hermens
Keywords: Marokkaanse migranten ; NederlandTurkse migranten ; Nederland