Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel - Benyaich, Bilal, ....-; Zibar, Omar, ....- (Kessel-Lo : Van Halewyck, 2013)
In de voorbije maanden kwam de problematiek van Belgische jongeren die in Syrië gaan vechten uitgebreid in de media. Een schrikbarend element is dat ze gerekruteerd worden door fanatieke islamisten en in Syrië terechtkomen bij groeperingen die gelinkt zijn met Al Qaida. Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel wil een antwoord bieden op de vraag hoe zoiets kan gebeuren. Allereerst kijkt Bilal Benyaich naar de situatie van de Marokkanen in Brussel. Die leven geconcentreerd in de verpauperde wijken rond de kanaalzone. Inzake scholingsgraad en participatie aan de arbeidsmarkt blijven ze achter op andere bevolkingsgroepen. Het probleem is niet zozeer dat ze er collectief op achteruitgaan. Maar de sterksten vertrekken uit concentratiebuurten en de zwakkeren worden steeds talrijker. Zo ontstaat een neerwaartse spiraal. De negativiteit sluipt ook binnen in het zelfbeeld. Heel wat Marokkanen zijn op zoek naar een houvast om eigenwaarde aan te ontlenen. Zeker bij jongeren slaat de islam aan.
Brussel heeft een omvangrijke islamitische populatie, waarvan de meerderheid van Marokkaanse origine is. Wie zijn deze Brusselse moslims en hoe beleven zij de islam? Benyaich toont hoe de sjiitisering toeneemt en de islamiseringspolitiek van de Golfstaten bijdraagt aan de groeiende roep om een 'zuivere islam'.
Keywords: Islam en samenleving - Marokkaanse migranten ; Brussel - Islamitisch-fundamentalisme ; België - Radicalisme