De uitverkorene : een importbruid acht jaar lang opgesloten in Nederland - Oum'Hamed, Fayza, ....- (Amsterdam : Artemis, 2009)
Fayza Oum'Hamed groeit op in Marokko in een doorsnee gezin. Als ze vijftien is komen er bezoekers langs, oudere mensen die in Nederland wonen. Fayza laat hen binnen en gaat haar vader halen. De bezoekers zijn op zoek naar een vrouw voor hun zoon. Vader biedt zijn oudste dochter aan maar de bezoekers verkiezen het meisje dat ze gezien hebben aan de voordeur. Na enig aarzelen stemt vader in. Fayza's toekomst ziet er plots rooskleurig uit. Maar ‘de uitverkorene' zijn heeft ook minder leuke kanten. Ze wordt van school gehaald en krijgt een jaar lang les in huishoudvaardigheden. Voor het trouwfeest pakt de schoonfamilie nog groots uit, maar dan volgt de ontnuchtering. Fayza wordt ruw verkracht door een man die ze die dag voor het eerst heeft ontmoet. Vervolgens wordt ze naar Nederland gesmokkeld en opgesloten in een appartement waar veel te veel mensen dicht op elkaar leven. Volgens de Nederlandse wet is ze te jong voor een huwelijk. Dus wordt ze binnengehouden en uitgebuit als huisslaafje. Haar schoonvader voert een schrikbewind. Psychisch en fysiek geweld zijn dagelijkse kost. Acht jaar en twee kinderen later vindt ze eindelijk de moed om te ontsnappen en hulp te zoeken. Met de vrijheid komt ook de weerslag van het geweld dat ze al die tijd heeft moeten ondergaan. Fayza krijgt een depressie en belandt in de hulpverlening. Omwille van haar kinderen slaat ze zich overal doorheen. Ze leert Nederlands, verwerft een eigen woning, het hoederecht over de kinderen en als kers op de taart schrijft ze een boek. In De uitverkorene vertelt Fayza Oum Hamed het verhaal van haar helletocht en heropstanding. Het is geen toplectuur maar wel een eerlijk portret van een strijdlustige vrouw.
Eerlijk, want ook de passage door vrouwenvluchthuizen en het verblijf in psychiatrie komen aan bod. Strijdlustig omdat het boek een pamflet is tegen gearrangeerde huwelijken en alle misbruiken die daarmee gepaard gaan. De auteur is ondertussen een bekende Nederlandse geworden. De uitverkorene verscheen voor het eerst in 2009 en is inmiddels aan zijn achtste druk toe. Midden in het boek is een katern toegevoegd met foto's van de auteur met bekende personen uit media en politiek. Voor haar is dit voor een deel een vorm van wraak op de mensen die haar jarenlang de boodschap hebben gegeven dat ze niet deugde en niets waard was. Verder gebruikt ze de media-aandacht vooral om haar boodschap uit te dragen, want ze gaat met haar verhaal de boer op. Ze spreekt op scholen, in bibliotheken en culturele centra, bij sociale verenigingen in heel Nederland. Daarbij worden geen heilige huisjes geschuwd: vaders die hun kinderen weggeven aan onbekenden, het blinde ontzag voor Marokkanen die in het westen leven, de maagdelijkheidcultus… Omdat ze kan spreken vanuit haar eigen ervaring maakt haar getuigenis een grote indruk. Zo probeert ze met de kracht van haar overtuiging het debat op gang te brengen van onderuit. Fayza Oum Hamed is een bijzonder moedige vrouw. Respect! [Johan Vangenechten] Copyright (c) Vlabin-VBC2014Bron: http://www.deleeswolf.be
Keywords: Uithuwelijking - Marokkaanse migranten ; Nederland