Het boek Saida - Naegels, Tom, 1975-; Boujdaine, Saida, ....- (Antwerpen : Meulenhoff/Manteau, 2006)
N dit boek wordt de geschiedenis verteld van de emigratie van een Marokkaanse familie naar België en de invloed daarvan op het leven van het gezin, van dochter Saida in het bijzonder. Vader Boujdaine werkt sinds de jaren '60 in België en laat in 1978 zijn gezin overkomen. Saida is op dat moment drie jaar; het gezin telt elf kinderen. De oudsten zitten nog stevig geworteld in de Marokkaanse cultuur, maar de jongsten zijn geïntegreerd in Antwerpen en vallen dikwijls tussen twee stoelen. Helemaal moeilijk wordt het wanneer Saida tegen haar wil wordt uitgehuwelijkt. Vervolgens begint een sociale en juridische strijd, met als inzet vrijheid voor Saida en een Belgisch paspoort voor haar echtgenoot. Met Saida loopt het goed af, maar haar verhaal is wel typisch voor een hele generatie mensen. Dat is meteen het sterkste punt van dit boek: het is een verhaal dat geschreven moest worden. Het is geen literaire hoogvlieger, maar inhoudelijk boeiend. In het voorwoord wordt (enigszins naïef) gesteld dat dit een positief verhaal is met een blij einde. Dàt is uiteindelijk wel de boodschap die wordt gegeven: emigreren van Marokko naar België is een ingewikkelde zaak die leidt tot veel problemen, maar uiteindelijk, met wat goede wil van iedereen, raken die problemen opgelost. Een beetje meer diepgang en een steviger uitwerking van zowel de achtergronden als de karakters, was me wel liever geweest. Het thema verdient het. [Bart Van der Bruggen] Copyright (c) Vlabin-VBC2006Bron: http://www.deleeswolf.be
Autobiografie van een Marokkaanse vrouw die op vierjarige leeftijd met haar familie naar Belgie͏̈ emigreerde.
Keywords: Marokkaanse migranten ; België