Diversiteit in islam : over verschillende belevingen van het moslim zijn - Vanderwaeren, Els, ....-; Timmerman, Christiane, 1959-2019 (Leuven : Acco, 2008)
Meer dan eens wordt uit het oog verloren dat 'moslim zijn' vele connotaties kan hebben, ook voor de betrokkenen, die door migratie ? of het nu de eigen migratie is of die van ouders en grootouders ? Europa de laatste decennia omvormden tot een multiculturele, multi-etnische en multireligieuze samenleving. 'Moslim zijn' kan meerdere betekenissen hebben: een religieus-spirituele, een etnisch-culturele, een politiek-ideologische of gewoon een sociale betekenis. Ze kunnen bovendien wisselen naargelang de context waarin men zich bevindt. De idee voor dit boek ontstond na een fundamenteel wetenschappelijk onderzoek (FWO-project) naar de betekenis van de islam voor hoogopgeleide jongeren met een moslimachtergrond in Vlaanderen. Het resulteert in een aantal bijdragen over de islam en moslims met een migratieachtergrond. Belangrijk zijn de bijdragen over de institutionalisering van de islam in België, de socialisatie in de gezinnen, en het sociaal activisme en feminisme bij jongeren met een moslimachtergrond. Het boek gaat regelrecht in tegen de gangbare publicaties. Vaak wordt de islam in onze landen immers geassocieerd met achterstelling en maatschappelijk falen, met als gevolg een hoop vooroordelen. Deze studie peilt naar het tegenovergestelde: de betekenis van de islam bij jongeren die door de maatschappij als succesvol worden beschouwd. Een aantal casestudies laat zien hoe zij het ervaren om op te groeien in Vlaanderen, en een succesvolle schoolloopbaan en een eigen identiteit op te bouwen. Hoe kunnen zij een sociaal netwerk uitbouwen terwijl ze een andere 'religie' belijden? Bij de verschillende deelaspecten in het boek krijg je telkens een interessante en bruikbare bibliografie. Een bijzonder interessante studie die werk maakt van het doorbreken van een al te bevooroordeelde beeldvorming van de jongere moslims. [Frans L. Van den Brande] Copyright (c) Vlabin-VBC2008Bron: http://www.delee
Keywords: Islam ; Vlaanderen - Migrantenjongeren ; hoger onderwijs ; Vlaanderen - Multicultureel samenleven