Breek de stilte : een burgerlijk standpunt van Belgische intellectuelen van Maghrebijnse afkomst over de bijzondere gebeurtenissen sinds 11 september 2001 - Bousetta, Hassan, ....- (Brussel : VUBPRESS, 2003)
De gebeurtenissen sinds de aanslagen in New York en Washington hebben het grote risico voor de aftakeling van de samenleving in onze steden en buurten duidelijk gemaakt. Onze samenleving wordt steeds meer negatief beïnvloed door de internationale spanningen en crisissen. Toen het geloof in een succesvolle toenadering tussen de migrantenbevolking en de autochtone bevolking groeide, bleek plots de culturele en religieuze diversiteit opnieuw problemen te stellen. Breek de stilte brengt een gezamenlijke bijdrage van intellectuelen van Maghrebijnse afkomst over de gevolgen van 11 september. De onderwerpen die aan bod komen gaan van terrorisme tot de verklaringen van Berlusconi in verband met de superioriteit van de westerse beschaving, via de opgang van extreem-rechts in verschillende Europese landen, het antisemitisme en de angst voor de islam... Het boek wordt afgesloten met een uitzonderlijke bijdrage, met name de aangrijpende getuigenis van de dubbele racistische aanslag in Schaarbeek (België) in mei 2002. De auteurs willen, door het formuleren van hun standpunten, de stilte over deze hete hangijzers doorbreken die men intellectuelen van Maghrebijnse afkomst toeschrijft.
Keywords: Multicultureel samenleven