Ander geloof : naar een actief pluralisme in Vlaanderen - Stevaert, Steve, 1954-2015; De Zutter, Jan (red.), ....- (Leuven : Davidsfonds, 2005)
Hoofddoeken op school en op het werk, de tulbanden van de sikhs, de boeddhistische en islamitische gebedshuizen of het Chinees nieuwjaarsfeest. In de dagelijkse realiteit van onze steden en gemeenten zijn religie en levensbeschouwing sterk zichtbaar. De vraag of we migratie moeten toestaan is al lang niet meer aan de orde. Waar het om draait is hoe we zullen omgaan met de toenemende levensbeschouwelijke diversiteit in ons land. Hoe kunnen mensen met een ander geloof afspraken maken waardoor ze kunnen samenleven? Kunnen verschillende religies een bron van culturele rijkdom zijn in plaats van een basis voor wederzijds wantrouwen en onbegrip? Een pasklaar antwoord is er niet. Maar het is wel de hoogste tijd om het maatschappelijke debat te openen. STEVE STEVAERT, voorzitter van de sp.a, vroeg aan deskundigen, onder wie Rik Torfs, Mieke van Hecke, Rik Pinxten, Michel Magits, Bert Claerhout en Ludo Abicht, onder redactie van Staf Nimmegeers, Jan de Zutter en Hugo Vanheeswijck, naar hun visie over de toekomst van de interreligieuze samenleving. In deze uitdagende bundel pleiten de auteurs voor een actief pluralisme, waarbij de levensbeschouwelijke diversiteit maximaal en actief ondersteund wordt.
Keywords: Multicultureel samenleven