Vrouw en politiek in België - Van Molle, Leen, 1953-; Gubin, Eliane, 1942- (Tielt : Lannoo, 1998)
Historische studie over de deelname van vrouwen aan de Belgische politiek * In opdracht van en met een voorwoord van minister Miet Smet * Met een repertorium van alle Belgische vrouwen in de politiek 1948: de Belgische vrouwen verkrijgen kiesrecht voor de wetgevende Kamers. Vijftig jaar later maakt een equipe van historicae, in opdracht van minister van Tewerkstelling, Arbeid en Gelijke-Kansenbeleid Miet Smet, de balans op. Zij onderzoeken of dit kiesrecht de hefboom is geworden voor een actief vrouwelijk politiek engagement. Hun onderzoek toont aan dat tussen 1948 en 1998 een nagenoeg vergeten wereld ligt van vrouwelijke ambities en onverschilligheid, van mannelijke welwillendheid en onbegrip, van partijpolitiek pragmatisme en electoraal opportunisme, van vrouwelijke toegeeflijkheid en feministische rebellie. Op basis van nieuw onderzoek in pers en partijarchieven en van tientallen mondelinge en schriftelijke getuigenissen van vrouwelijke politici, wordt gepeild naar de complexe verklaring voor de nog altijd geringe deelname van vrouwen aan de politiek. De lezer wordt geïntroduceerd in het langzame emancipatieproces van de vrouw in de Belgische samenleving, vanaf 1830 tot heden.