De rekening van de verzuiling - Vogels, Mieke, 1954- (Leuven : LannooCampus, 2014)
Mieke Vogels over de prijs van de verzuiling Mieke Vogels tekent de weg uit voor het zorgzame Vlaanderen van de 21ste eeuw Hoe staan de zuilen een efficiënte zorg in de weg? Welke gevolgen heeft dit voor zorgvrager en zorgverlener? Welke oplossingen zijn er mogelijk? In België zijn de meeste overheidstaken (onderwijs, gezondheidszorg, welzijn...) uitbesteed aan het verzuilde middenveld. Dat middenveld blijft buiten schot als het gaat over efficiënter besturen en besparen. Lange wachtlijsten in gehandicaptenzorg, kinderopvang en bejaardentehuizen zijn maar enkele van de vele gevolgen. Bij haar afscheid na 30 jaar actieve politiek spreekt Mieke Vogels vrijuit: 'De verzuiling en de verwevenheid tussen de zuilen, de administratie en de politiek leiden tot maatschappelijke verstening.' Aan de hand van verhalen uit de praktijk toont dit boek aan dat er met dezelfde middelen meer zorg georganiseerd kan worden als we de verzuilde organisatie in vraag durven te stellen. Deze vraag is vandaag meer dan ooit aan de orde. Door de zesde staatshervorming krijgt Vlaanderen er immers voor miljarden aan zorgbevoegdheden bij. Dit is het uitgelezen moment om het anders én beter te doen. De rekening van de verzuiling is een directe oproep aan het beleid en werd rijkelijk geïllustreerd met voorbeelden die elke burger aanbelangen.
Keywords: Sociale welzijnszorg ; beleid ; Vlaanderen