Denken in een tijd van sociale hypochondrie : aanzet tot een theorie voorbij de maatschappij - Schinkel, Willem, 1976- (Kampen : Klement, 2008)
Op dit boek staat van begin tot eind in grote letters het woord 'lef' geschreven. De auteur beseft dat maar al te goed en kondigt in zijn inleiding meteen aan dat hij niet altijd even subtiel te werk zal gaan. Met zijn dertig lentes is Schinkel een zeer recent gekroond academisch hoofd (doctoraat in 2005) om al meteen de hele sociologische praktijk rond het integratiedebat onder vuur te nemen. Maar dat is precies wat hij doet in dit keetschoppende en stimulerende boek. Schinkel doet heel veel tegelijkertijd in zijn vijfhonderd bladzijden lange analyse. Hij klaagt het navelstaren van de academische sociologie aan (met klinkende argumenten die ook op nogal wat andere humane wetenschappen kunnen worden toegepast), geeft een overzicht van het sociologische en sociaal-filosofische denken over gemeenschap en veegt bovendien de vloer aan met zowel de manier waarop 'integratie' (vooral niet) wordt gethematiseerd in sociologisch onderzoek als met de manier waarop het sociale beleid vorm geeft aan 'integratie'. Dat hij zijn casussen daarvoor vooral in Nederland haalt, maakt zijn boek niet minder relevant voor de Belgische situatie.
Keywords: Sociale filosofie