Vergrijzing en verkleuring : uitdagingen bij het samenleven - Leterme, Yves, ....- (Leuven : Davidsfonds, 2005)
Over vergrijzing en verkleuring in een samenleving opzoek naar een nieuwe identiteit Ideeën voor een zorgzame en verdraagzame samenleving De vergrijzing van de samenleving is ons sociaal-economisch probleem nummer één. De Vlaamse bevolking veroudert en daaraan hangt een lastig kostenplaatje. Maar er is meer: de vergrijzing creëert een achteromkijkende samenleving. Nochtans is innovatie broodnodig voor onze welvaart. De verkleuring van de samenleving is ons samenlevingsprobleem nummer één. De Vlaamse bevolking staat oog in oog met migranten en die ‘verkleuring' schept angst en onzekerheid. Maar er is meer: mensen uit vreemde culturen confronteren ons met een gemis: een gemis aan gemeenschapsgevoel, aan levensbeschouwing en aan een sociaal weefsel. Vergrijzing en verkleuring: ze vormen dé historische uitdagingen van deze en de komende tijd. Ze spreken elkaar schijnbaar tegen: grijs verdwijnt waar kleur verschijnt. Maar in een samenleving die zich bont en blauw stoot aan snelle veranderingen zijn ze complementair. Kortetermijndenken en dagjespolitiek kunnen dit niet aan, meent Vlaams minister-president YVES LETERME. In zijn uitdagend essay ontleedt hij de begrippen vergrijzing en verkleuring en kadert ze in een samenleving op zoek naar een nieuwe identiteit. Een doorgedreven visie op de politieke wegen naar een zorgzame en verdraagzame samenleving.
Keywords: Vergrijzing