De brandweerman en de parkeermeter : over sociale psychologie - Vlietstra, David, ....- (Antwerpen : Houtekiet, 2010)
De brandweerman en de parkeermeter : over sociale psychologie is een luchtige inleiding op een aantal thema's van de sociale psychologie, die gaat over de vraag hoe de geest van mensen werkt als hij met andere mensen in aanraking komt. Veel van de onderwerpen die de sociale psychologie bestudeert zijn interessant voor iedereen omdat iedereen te maken heeft met anderen om zich heen. Uiteraard kan dit boekje slechts een tipje van de sluier oplichten. De eerste vier hoofdstukjes gaan over de omgang met anderen: het gedrag van anderen begrijpen, anderen beoordelen, vriendschap en beïnvloeding. Dan focust David Vlietstra even op de persoon zelf in een hoofdstuk over zelfbeeld en zelfvertrouwen. Vervolgens komt het fenomeen groep aan bod met een hoofdstuk over presteren in groep en een over besluitvorming in groep. Dan verschuift de focus naar het gedrag van mensen in een massa. Vlietstra gaat vervolgens in op de evolutie van het gedrag en hoe resten van vroeger in het huidige gedrag van mensen terug te vinden zijn. Het is overigens een interessedomein in de psychologie dat momenteel vrij modieus is. In het laatste hoofdstuk beschrijft hij hoe anderen ons denken over seks beïnvloeden. In een kort naschrift gaat hij in op de theorievorming in de sociale psychologie met vermelding van belangrijke namen en data. Ten slotte rondt hij dit boek af met de geraadpleegde literatuur. Vlietstra is erin geslaagd om de onderwerpen in een duidelijke taal uit te leggen, vertrekkend van concrete voorbeelden. Hij geeft tips die mensen kunnen toepassen in hun omgang met anderen. Aan het einde van elk hoofdstukje staat een korte samenvatting. De brandweerman en de parkeermeter : over sociale psychologie is een boeiend en vlot leesbaar boekje voor een ruim publiek, volgens de kaft voor nieuwsgierige mensen vanaf 12 jaar. [Guido Cuyvers] Copyright (c) Vlabin-VBC2011Bron: http://www.deleeswolf.be
Hoe ontstaan vriendschappen en waarom vergelijken we ons altijd met anderen? Met alledaagse voorbeelden en onderzoeken wordt onze manier van denken en ons gedrag uitgelegd. Vanaf ca. 14 jaar.
Keywords: Sociale psychologie