Over leven in de groep : psychologie van het groepslidmaatschap - Douglas, Tom, ....- (Baarn : Intro, 1999)
Boek over het functioneren in groepen, bezien vanuit het oogpunt van zowel deelnemer als groepsleider. Aan bod komen de volgende onderwerpen: wat is een groep, soorten groepen; groepsprocessen; verschillen tussen leden van groepen; baten, kosten en gevaren van groepslidmaatschap; leiderschap en verandering in groepen. De auteur was groepstherapeut en psychiatrisch sociaal werker en doceerde sociaal werk en sociale psychologie aan de Universiteit van Keele in Engeland. Hij heeft zich in groepswerk gespecialiseerd, gaf workshops en was werkzaam als adviseur op dit gebied. Hij benadrukt dat het boek een werkboek is voor het verkrijgen van vaardigheden voor het functioneren in de groep: "Niemand is ooit een geslaagd groepslid of groepsleider geworden door alleen boeken te lezen." De lezer wordt aangespoord om de opgedane kennis uit te proberen in de praktijk en te bespreken met anderen. Elk hoofdstuk besluit dan ook met opdrachten die kunnen worden gedaan vanuit de eigen ervaringen met groepen. Het boek is voor iedereen die meer inzicht wil krijgen over zijn functioneren in groepen en daarnaast voor professionals en studenten aan opleidingen zoals HBO-SPH en de lerarenopleidingen. © NBD Biblion
Keywords: Groepspsychologie