's Nachts lijkt alles groter : ervaringsverhalen van mensen met suicidale gedachten - Tulkens, Ria, ....- (Amsterdam : SWP, 2004)
Dit waardevolle boek handelt over de motieven tot zelfdoding. In het eerste deel van het boek komen ervaringsverhalen aan de orde. Mensen spreken zich uit over waar zij jarenlang mee hebben rondgelopen en hoe het allemaal zo is gekomen. In deel twee gaat het om globale ondersteuning van suïcidale mensen. Ingegaan wordt op oorzaken die vaak liggen in de moeilijke jeugdjaren en op de depressie als psychische ziekte. Zo'n depressie kan, mits niet behandeld, lijden tot suïcide. De schrijfster geeft uit de ervaringsverhalen oorzaken aan. Zelfdoding is niet het gevolg van één situatie, het komt voort uit een opeenhoping van gebeurtenissen die tot een climax leiden. Hoe verwerk je het leed dat geleidelijk aan in iemand is gegroeid? Gewezen wordt op het grote belang van Lotgenotencontacten. De auteur nam hiertoe een initiatief door de Stichting EX6 op te richten. Daar wordt heel veel aandacht geschonken aan het leren leven uit je kracht. Je leert om hulp te vragen en om een hulpverlener toe te laten in je leven waarvan je voelt dat het een puinhoop is geworden. In deel 3 wordt aangegeven hoe de nazorg is geregeld en wordt ingegaan op de werkzaamheden van de stichting EX6. Tot slot een literatuurlijst en een lijst van hulpinstanties. Een waardevolle uitgave met veel praktische tips. © NBD Biblion
Keywords: Depressies; Zelfmoord