Dochter van de jungle : een meisje uit de steentijd - Kuegler, Sabine, ....- (Amsterdam : Sirene, 2005)
Als vijfjarige spring-in-'t-veld verhuist Sabine Kuegler met haar ouders, broer en zus naar het dichte oerwoud van Papoea-Nieuw Guinea. Haar vader Klaus is een missionaris met een taalkundige roeping. Mama is een all-round vrouw en ideale moeder. Klaus nestelt zich bij de Fayu, een pas ontdekte stam die langzaam uitsterft door ziekte, oorlog en voortdurende vetes. Hij krijgt een neutraal stukje grondgebied toegewezen tussen de oorlogvoerende stammen. De Duitsers zijn zowat de enigen die er kunnen genieten van de paradijselijke natuur. De Fayu leven immers in constante angst voor bloedwraak en vervloeking. Vader Klaus maakt de Fayu duidelijk dat enige vergevingsgezindheid de weg kan openen naar een rustiger bestaan. Na vele jaren oorlogen, [lees meer] ontvoeringen en moorden, beginnen de stamhoofden stilaan de oude vetes op te doeken. Sabine plonst inmiddels onbezorgd in de stroom, maakt modderglijbanen en ontfermt zich over vleermuizen, spinnen en boomkangoeroes. Ze eet krokodillen, levende larven en in sagu verpakte vogeltjes. Ze doorstaat malaria-aanvallen en krijgt een kick wanneer hun hut bij een overstroming zwart ziet van de insecten. De plaatselijke jeugd begint ook stilaan mee te spelen. Sabine leeft in een vreemde coktail van oorlog, dood en ziekte enerzijds, en de prachtige rustgevende natuur en eerlijke vriendschappen anderzijds. Op 17-jarige leeftijd vertrekt de jonge vrouw naar een Zwitsers internaat en beleeft er een cultuurshock van jewelste. Ze tuimelt in een zwart gat en belandt op de rand van de zelfmoord. Al schrijvend heeft ze nu zichzelf teruggevonden, voor eeuwig verscheurd tussen twee culturen. De 32-jarige vrouw heeft intussen vier kinderen, is betrokken bij een film over haar leven, denkt aan een tweede boek en staat op punt terug te keren naar de jungle.
De vraag of haar vader Klaus die ongerepte cultuur niet beter aan haar lot had overgelaten, beantwoordt ze met klem ontkennend. De mensen van de Fayu-stam zaten in een negatieve spiraal die ze in hun extreme afzondering nooit hadden kunnen doorbreken, zo meent Sabine. Het vormt voer voor enige overpeinzing. In elk geval heerlijke vakantielectuur. [Hilde Vervaecke] Copyright (c) Vlabin-VBC2005Bron: http://www.deleeswolf.be
Persoonlijk verhaal van een Duitse vrouw die als klein meisje en later als puber jarenlang leefde temidden van de Fayu-stam op Nieuw-Guinea.
Keywords: Cultuurverschillen ; Azië en Europa - Papoea (Indonesische provincie).