In vrije val : armoede in België - Demyttenaere, Bart, 1963- (Antwerpen : Manteau, 2003)
Dit is geen boek over armoede zoals er al zoveel geschreven zijn. Journalist Bart Demyttenaere is bekend van zijn boeken over gedetineerden en over zelfmoord. Zijn aanpak is steeds indringend en persoonlijk. Dat is ook het geval met zijn studie over armoede in België. In de zeven portretten met 'ervaringsdeskundigen' valt vooral het fenomeen van generatie-armoede op, waarbij telkens weer blijkt hoe via seksueel misbruik van kinderen, alcohol- en druggebruik, de armoede doorgegeven wordt aan de volgende generatie. Daarnaast geeft de auteur een verslag van zijn 'inleef-week', een week die hij in het Brusselse heeft doorgebracht te midden van diverse hulporganisaties, waar hij persoonlijk kennismaakte met de cliënten en met de begeleiders. Met een van die begeleiders heeft hij een diepgaand gesprek, waarbij bescheidenheid, zelfkritiek én kracht de boventoon voeren. Als objectiverend element geeft de auteur ook bondig de basisrechten van elke burger weer, waarbij hij duidelijk maakt hoe een aantal mensen toch telkens weer door de mazen van het net vallen. Tot slot maakt Demyttenaere de tocht mee van de laatse fase, die van de deurwaarder die goederen in beslag moet nemen. In dit laatste deel, zoals in het gehele boek, getuigt de auteur van een groot inlevingsvermogen én objectiviteit. Armen zijn geen sukkelaars die tevreden zijn met medelijden en met liefdadigheid. Het zijn volwaardige mensen die in situaties verzeild geraakt zijn waarbij hun mentale pijn groter is dan de grootste ontbering en fysieke pijn. Een heel leesbaar en leerrijk boek. [Monika Triest]
Keywords: Armoede