Over gevestigden en buitenstaanders : armoede, diversiteit en stedelijkheid - De Olde, Clemens, ....-; Verschraegen, Gert, 1973- (Leuven : Acco, 2014)
Armoede en een moeilijke omgang met diversiteit verdelen de samenleving in gevestigden en buitenstaanders. Wie tot de groep van gevestigden behoort heeft ruime toegang tot de materiële middelen die nodig zijn voor een comfortabel leven. Hij of zij geniet ook een vanzelfsprekende maatschappelijke waardering en domineert de politieke besluitvorming. Buitenstaanders ontberen dit alles. De dynamiek tussen gevestigden en buitenstaanders is het scherpst zichtbaar in de stad. Centrum OASeS van de Universiteit Antwerpen doet al 25 jaar trendsettend onderzoek naar armoede, diversiteit en stedelijkheid. Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van OASeS presenteert dit boek een staalkaart van recent onderzoek van Centrum OASeS. Het boek bevat bijdragen over het activerings- en bijstandsbeleid, de problematiek van de schuldenlast, netwerken tussen hulpverleningsorganisaties, een structurele visie op armoede, solidariteit en diversiteit in een achtergestelde stadswijk, verenigingen en vestigingspatronen van migranten en hun positie in suburbane gemeenschappen, de verstatelijking en centralisatie van de integratiesector, stedelijk burgerschap en poëzie-activisme onder jongeren. Dit boek is een must voor wie kennis wil nemen van het nieuwste onderzoek naar armoede, diversiteit en stedelijkheid in Vlaanderen en geïnformeerd wil deelnemen aan het levendige maatschappelijke debat over deze thema's.
Jubileumboek 25 jaar OASeS
Keywords: Verstedelijking; Armoede; Diversiteit; Maatschappij ; Ongelijkheden; Migranten; Multiculturele samenleving; Sociale ongelijkheid; Sociale problemen ; Sociaal beleid; Steden