Voorbestemd tot achterstand? : armoede en sociale uitsluiting in de kindertijd en 25 jaar later - Guiaux, Maurice, ....-; Roest, Annette, ....-; Iedema, Jurjen, ....- (Den Haag : Sociaal en Cultureel Planbureau, 2011)
Deze studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) werd geïnitieerd om meer inzicht te krijgen in de processen die leiden tot armoede en sociale uitsluiting als volwassenen in relatie met een arme jeugd. Van een representatieve groep respondenten werden vijfentwintig jaar oude, objectieve gegevens gecombineerd met het oordeel van de betrokkenen over hun jeugd in armoede en de jaren erna. De belangrijkste uitkomsten zijn: een arme jeugd vergroot de kans op armoede op latere leeftijd; deze kans wordt groter als men jonger of langer arm is geweest; het aandeel 'tot armoede voorbestemde' kinderen is klein; arme kinderen hebben later minder sociale participatie en meer materiële deprivatie. Verder worden aanzetten tot verklaringsmodellen en beleidsadviezen gegeven. Bevat toelichtende figuren en tabellen, een Engelstalige conclusie, literatuur- en SCP-publicatielijst. Wetenschappelijke tekst. Gericht op het beleid van overheid en betrokken instellingen. © NBD Biblion
Onderzoek naar het eventuele effect van een jeugd onder armoedige omstandigheden op armoede en sociale uitsluiting op latere leeftijd.