Erwtensoep in augustus - Opmeer, Kees, ....- (Amsterdam : SWP, 2008)
In Nederland leven 430.000 kinderen en jongeren onder de armoedegrens. Dat is een op de zeven kinderen! De auteur onderzocht wat dit in de praktijk betekent, door vijftien jongeren/kinderen uit diverse plaatsen uit heel Nederland uitgebreid te interviewen. Hij schreef aan de hand van die gegevens vijftien prachtige portretten van die jongeren: beschrijvingen van telkens een dag, waarin problemen, dromen en verwachtingen duidelijk naar voren komen. De 'geromantiseerde' schetsen geven de zure werkelijkheid exact weer. Het niet mee kunnen doen met hobby's, gepest worden vanwege je kleren, honger omdat er geen geld meer is voor voedsel, kou in de winter omdat de elektriciteit afgesloten is, het bezoek van een deurwaarder... het is voor de lezer heel confronterend. Hopelijk leidt dit boek tot meer begrip van klasgenoten en van de directe leefomleving, maar vooral tot snelle acties van de politiek om ervoor te zorgen dat ook kinderen uit deze gezinnen gezonder en gelukkiger kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Met mooie, paginagrote portretfoto's in kleur. Voor lezers van 10 t/m 14 jaar. Ook goed te gebruiken in bv. het onderwijs. © NBD Biblion
Vijftien waargebeurde verhalen van kinderen en jongeren, die met honger naar bed gaan, nooit op vakantie kunnen en tweedehands kleding dragen. Met paginagrote portretfoto's in kleur. Van ca. 10 t/m 14 jaar.
Keywords: Armoede