Nestblijvers : volwassenen die thuis wonen - Teunissen, Anke (fot.), ....-; Pronk, Iris, 1967- (Zwolle : Waanders, 2006)
Hoewel het nog niet zolang geleden heel normaal was dat ongetrouwde leden van een gezin in het ouderlijk huis bleven wonen, komt het tegenwoordig steeds minder voor en worden volwassenen die nog thuis wonen vaak als curieus beschouwd. Of dit beeld klopt kan getoetst worden aan dit mooi vormgegeven fotoboek waarin 26 volwassenen worden geïnterviewd over hun (on)bewuste keuze thuis te blijven wonen. Het merendeel is in de jaren twintig of dertig van de 20e eeuw geboren en bleef thuiswonen in een tijd dat dit eerder regel was dan uitzondering. Ze vonden of wilden geen partner en bleven alleen thuis of deelden het huis met broer of zus. De auteur interviewde o.a. ambachtslieden, arbeiders en een aantal boeren. Enkele personen lijken veel minder in het rijtje te passen: een hoogopgeleide vrouwelijke politica van 49 of een moderne vrouw van 44 met een modezaak. Naast de twee pagina's tekst per interview zijn paginagrote foto's opgenomen van de personen en hun leefomgeving. De interieurs weerspiegelen veelal de tijd waarin het huis nog bewoond was door meer gezinsleden en waar sindsdien weinig is veranderd. Een intiem boek over mensen: hun levensloop, dromen en verwachtingen. Met een voorwoord van Wim de Bie en een uitgebreid nawoord over het fenomeen nestblijvers. © NBD Biblion
Fotoboek met interviews met 26 Nederlanders die om de een of andere reden nooit het ouderlijk huis verlieten.