Vlaanderen vrijt! : 50 jaar seks in Vlaanderen - Trommelmans, Wim, ....- (Leuven : Van Halewyck, 2006)
Vlaanderen vrijt is een kleine naoorlogse geschiedenis van de seksuele bevrijding van de Vlaming en de daarmee gepaard gaande mentaliteitsverandering. Het eerste deel van het boek geeft een kort chronologisch overzicht vanaf 1945 en staat stil bij enkele mijlpalen zoals de standaardwerken van Kinsey, Masters en Johnson en Hite, de acties van Dolle Mina, mei '68 en de abortuskwestie. Vervolgens wordt een aantal aspecten van de seksuele emancipatie belicht en geïllustreerd met interviews van mensen die zich in het verleden op een of andere manier hebben geëngageerd voor de seksuele emancipatie. In een eerste gesprek licht Jaap Kruithof zijn twijfels toe bij de realiteit van de zgn. seksuele bevrijding. Hierna kan men een tiental verhalen met hun historische overzicht lezen over o.a. de evolutie van anticonceptie, de aanslepende politieke strijd rond abortus, de ontwikkeling van moderne voortplantingstechnieken, de politieke aandacht voor seksueel geweld tegen volwassenen en tegen kinderen (het Dutroux-tijdperk), de rechten van holebi's, soa-preventie en prostitutie. Trommelmans zorgt met dit guitige boek voor aangename literatuur, ook tijdens de zwaardere onderwerpen. Zijn aanpak is fris en de opstelling van de onderwerpen maakt het geheel zeer aantrekkelijk en overzichtelijk. Het werk is opgeluisterd met een overvloed aan (soms grappige) illustraties en voorzien van een uitgebreide bibliografie voor verdere lectuur. [Barbara Bulckaert] Copyright (c) Vlabin-VBC2006Bron: http://www.deleeswolf.be
Geschiedenis van de seksuele emancipatie in Vlaanderen en de mentaliteitsverandering met betrekking tot seks sedert de Tweede Wereldoorlog. - Met interviews van Ria Goris en portretfoto's van Lieve Blancquaert
Keywords: Seksualiteit ; Vlaanderen