Homoseksualiteit in Nederland van 1730 tot de moderne tijd - Hekma, Gert, ....- (Amsterdam : Meulenhoff, 2004)
Wie een uitgebreid, gedetailleerd verslag wenst te lezen van de geschiedenis van homoseksuelen in Nederland, is bij Hekma, universitair docent homo/lesbische studies aan de Universeit van Amsterdam, aan het goede adres. Behalve zijn uitvoerig persoonlijk verhaal, gaat Hekma snel doorheen de laatste eeuwen, waarin de westerse cultuur uitblonk in criminalisering, vervolging, en soms executie van mannen die als 'sodomieters' of homoseksuelen bekendstonden. Daar kwam verandering in op het einde van de 19e eeuw, dankzij de inzet van o.m. geneesheren die homoseks niet meer als seksuele afwijking of ziekte, en nog minder als zonde of misdrijf wilden erkennen. De grootste aandacht van de auteur gaat naar de tweede helft van de 20e eeuw, met de [lees meer] seksuele revolutie, gevolgd door een omslag in de openbare opinie rond 1970, toen er een terugslag was ten gevolge van de aidspaniek in de jaren '80, en daarna een heropleving van outing en tolerantie tegenover homoseksuelen in de media en de politiek tijdens de jaren '90. Vooral waar de auteur zich het meest vertrouwd voelt, de stad Amsterdam, krijgt de lezer een nauwgezet verslag, inclusief namen van clubs, van tijdschriften en cafés. Het was immers in Amsterdam dat de subcultuur van homo's via het COC (Cultuur en Ontspanningscentrum) na de Tweede Wereldoorlog het best kon floreren.
Keywords: Homoseksualiteit ; Nederland