Wat werkt in de gesloten jeugdzorg - Hanrath, J. J. (Jean Josef), 1963-; Jonker, Esther, 1980-; Van der Helm, Peer (Gjalt Herman Peerke), 1957- (Amsterdam : SWP, 2011)
Het grote aantal Nederlandse jongeren (circa 7000) met zeer ernstige gedrags-, psychiatrische en/of ontwikkelingsproblemen maakt het noodzakelijk dat deze in een open of gesloten instelling moeten verblijven. Dit op de praktijk gerichte studieboek (hbo en wo) richt zich op de behandeling van deze groep in een gesloten (justitiële) instelling. Kernstuk van het boek zijn de levenservaringen van jongeren binnen en buiten de verschillende zorg- en behandelsettingen in een terug- en een vooruitblik. Ook de pedagogisch werker en de therapeut en hun rol voor het scheppen van een goed leef- en behandelklimaat komen ruim aan bod. Achtergrond is de verdere professionalisering van de beroepsgroepen die binnen gesloten instellingen aan het werk zijn. De auteurs maken op toegankelijke wijze duidelijk dat de effectiviteit van de gesloten jeugdzorg gestoeld is op een open of sociaalpedagogisch leefklimaat. Hierbij speelt een therapeutische opzet met ruime ontplooiingsmogelijkheden en weinig repressie een centrale rol. Bevat literatuuroverzichten. Soms wat 'rommelige' lay-out; smalle marges. © NBD Biblion
1e druk: 2011.
Met literatuuropgave.
Keywords: Jeugdgevangenissen; Jeugdhulpverlening; Opvoedingsinstellingen