Seks en stigma over grenzen heen : homoseksuele en lesbische migranten in Vlaanderen en Brussel. - Peumans, Wim, ....- (Leuven : Acco, 2011)
Homoseksualiteit en migratie. De combinatie van deze thema's wekt veel interesse en is een heet hangijzer in politiek, samenleving en wetenschap. Toch bestaat hierover weinig onderzoek in Europa. Dit boek wenst een bijdrage te leveren aan een groeiende interesse naar de beleving van homoseksualiteit bij etnische minderheden met nadruk op seksuele migratie. In het eerste deel van het boek gaat Wim Peumans in een etnografische studie na waarom de geïnterviewde homoseksuele en lesbische migranten uit hun land van herkomst naar België kwamen en welke rol hun seksualiteit in de migratiebeslissing speelde. Daarnaast bekijkt hij wat de invloed van migratie was op hun seksualiteitsbeleving en de manieren waarop ze omgingen met hun gestigmatiseerde identiteit in het land van aankomst. Aan de hand van alle verhalen krijgt de lezer zo een beter inzicht in de levens van homoseksuele en lesbische migranten. In het tweede deel van het boek reageren binnen- en buitenlandse academici en holebi-activisten op het onderzoek. Onderwerpen zijn onder meer een kritisch overzicht van de studie naar islam en homoseksualiteit, de situatie van tweede generatie homo's en lesbiennes in Nederland, en de behandeling van homoseksualiteit in Belgisch en Europees vreemdelingenrecht en in de asielprocedure. Dit boek richt zich tot een breed publiek dat geïnteresseerd is in migratie, etnische minderheden, seksualiteit, antropologie en asielbeleid. Door de vlotte en heldere schrijfstijl is het een boeiend en toegankelijk werk voor iedereen. Over de auteur: WIM PEUMANS is antropoloog. Als aspirant van het FWOVlaanderen voert hij momenteel bij het Interculturalism, Migration & Minorities Research Centre (K.U.Leuven) een doctoraatsonderzoek naar holebi's met een moslimachtergrond in Vlaanderen en Brussel. De in dit boek gepubliceerde studie werd bekroond met de Marguerite Lefèvreprijs voor Genderstudies 2010