In den beginne schiep ... de vrouw : de moderne mens gevormd door de man of was het toch een vrouw - Goossens, Luc, ....- (Gent : Mens en Cultuur, 2010)
In dit boek onderzoekt de Vlaamse historicus de these dat de vrouw aan de oorsprong van onze beschaving ligt. De auteur schetst daarom verschillende matriarchale samenlevingen in de geschiedenis. Na een korte inleiding besteedt hij onder meer aandacht aan de oertijd, het proto-jodendom en het Oude Testament. Vervolgens zijn er hoofdstukken over de vooraanstaande positie van de vrouw in het Oude Egypte, bij de Grieken en Romeinen, en bij de Kelten. Verder besteedt Goossens aandacht aan Jezus en de vrouwen in zijn omgeving, en de tanende macht van de vrouw onder invloed van Paulus en de kerkvaders. De auteur lardeert zijn overzicht met smeuïge verhalen over Merovingers, pausenhoven, de gekerstende Mariafiguur etc. Goossens concludeert dat de vrouw dringend aan herwaardering toe is, maar helaas is zijn verhaal niet altijd even historisch correct en is zijn taalgebruik vaak slordig. Achteraan volgen een interview met ene dr. Anne Baring, op wiens stellingen Goossens voortbouwt, eindnoten en een bibliografie. Geïllustreerd met zwart-wit- en kleurenafbeeldingen van een matige kwaliteit. © NBD Biblion
Cultuurgeschiedenis van het matriarchaat vanaf de prehistorie tot en met de middeleeuwen.