Schrijven : kun je dat leren? - Hemmerechts, Kristien, 1955- (Leuven : Lannoo Campus, 2016)
Waarom een slotzin vaak de zin te veel is. Waarom een overdosis 'ik' je tekst kapotmaakt. Waarom kleur bekennen het pas echt interessant maakt. Waarom regels met de voeten getreden mogen worden (maar er wel een aantal waarheden zijn). Taal, observatie en durf. Dat is de heilige drievuldigheid van het schrijven. Maar hoe ga je om met die drie belangrijke elementen? Schrijven - Kun je dat leren? gaat in op gekende kwesties en struikelblokken, maar ook op minder vanzelfsprekende aspecten van een sterke tekst. Van openhartigheid van de schrijver tot het juiste evenwicht tussen expliciet en impliciet, van de subtiliteit van de vrije indirecte rede tot de kracht van het juiste detail. Op basis van haar decennialange ervaring en aan de hand van teksten van haar studenten schept Kristien Hemmerechts met dit boek een beeld van wat een tekst krachtig maakt. Schrijven is een talent - maar wel een dat je kunt aanscherpen en oefenen.