Seksuele mishandeling van jonge kinderen : diagnostiek en behandeling in de praktijk - Guelen, Marieth, ....- (Antwerpen : Garant, 2011)
Met dit boek willen een orthopedagoge en een maatschappelijk werkster een praktische gids bieden voor het hulpverleningsproces bij jonge kinderen die seksueel misbruikt zijn. Na een voorwoord geven de auteurs in de inleiding een algemene schets van de problematiek. Vervolgens geven ze een globaal beeld van het hulpverleningsproces, met aandacht voor belangrijke begrippen als 'seksueel misbruik', 'dwang' en 'trauma', de probleemdomeinen en emotionele beschadigen, en de diagnostiek. De volgende hoofdstukken gaan uitgebreid in op het herkennen van misbruik en de bijbehorende begeleiding (de signalen van het kind, de reacties van ouders en de omgeving), de diagnose (diagnostische modellen, onderzoeksmiddelen), de behandeling (methoden, technieken en middelen), en het juridische traject (het politieonderzoek, aangifte doen enzovoort). De tekst wordt ondersteund met schema's en bij de verschillende fasen in de behandeling zijn er uitgebreide casussen. Achteraan volgen een bibliografie en een register. Een overzichtelijk vormgegeven en vlot geformuleerde gids voor hulpverleners en studenten. © NBD Biblion
Keywords: Seksueel geweld