Kindermisbruik en macht - Pyck, Karel, ....-; Keirse, Manu, 1946-; Devillé, Rik, ....- (Berchem : EPO, 2013)
Vanaf 1981 komen de eerste meldingen van seksueel misbruik in de kerk in de media, te beginnen met Noord-Amerika. Een golf van meldingen verspreidt zich langzaam over de hele wereld. Vanaf 2010 slaat dit over naar België en Nederland. De auteur doet verslag van tal van situaties waar seksueel misbruik door geestelijken gemeld is. De aanpak hierbij kenschetst zich vooral door pogingen de zaak toe te dekken en de betreffende geestelijke over te plaatsen. Hij gaat in op de mogelijke verklaringen voor deze golf van misbruik en bespreekt wetenschappelijk onderzoek over pedofilie. Tenslotte introduceert hij het begrip 'backlash' (terugslag), de negatieve reactie op aandacht voor seksueel misbruik, waardoor slachtoffers niet meer geloofd worden. Hij stelt dat het er niet om gaat of het seksueel misbruik waar of onwaar is, maar om uit te zoeken wat er van waar is. Ook moet de kerk niet alleen het seksueel misbruik aanpakken, maar ook de kerkelijke structuren en instellingen die het misbruik in de hand werken. Bevat bijlagen, en een literatuurlijst. © NBD Biblion
Pyck bespreekt een paar decennia pedofilieschandalen, o.m. in de katholieke kerk, het Nederlandse dorpje Oude Pekela en de zaak-Dutroux. Volgens hem zijn dit geen geïsoleerde feiten, maar bestaat er een verband tussen kindermisbruik en macht. Ook verklaart hij waarom slachtoffers lange tijd niet geloofd werden.
Keywords: Incest - Pedofilie