Kindspoor : ketensamenwerking als kinderen getuige zijn van huiselijk geweld - Andrews, Ria, ....-; De Jong, Petra, ....- (Amsterdam : SWP, 2008)
De auteurs zijn werkzaam in de jeugdhulpverlening. Zij beschrijven het ontstaan, het beleid en de uitvoering van de methodiek Kindspoor. Dit project startte in 1999. Toen bleek dat kinderen meer lijden onder huiselijk geweld dan tot dan toe werd aangenomen. Alle instellingen die met huiselijk geweld te maken hadden, werden benaderd en er werden afspraken gemaakt over aanpak, begeleiding en verantwoordelijkheden. Dit wordt ketenzorg genoemd. De visie en missie van deze methodiek worden uitgelegd en het hele Kindspoortraject wordt beschreven. Alle ketenpartners worden genoemd met elk een specifieke verantwoordelijkheid en afstemming op de doelstelling. De vaardigheden van de medewerkers worden concreet aangeduid, de intake en werkwijze nadien beschreven en op welke gevolgen, symptomen en signalen men moet letten. In twee regio's wordt met deze methodiek gewerkt. Daarna volgt een handreiking om een Kindspoor op te zetten. Een crossthema-training wordt door uitvoerende werkers genoemd als waardevol, temeer omdat dat de samenwerking bevordert. Het boek eindigt met vijf cases en een literatuurlijst. Duidelijk geschreven. Het boek is allereerst bestemd voor hulpverleners die met gezinnen werken. © NBD Biblion
Leidraad voor hulpverleners die met gezinnen werken
Keywords: Geweld ; gezin