Ik besta! - Bartels, Berdie, ....- (Hasselt : Clavis, 2010)
Stan (17) zit in voorarrest vanwege een activiteit die je als lezer pas helemaal aan het slot duidelijk wordt. Moons vader Bart heeft deze jongen eerder in de trein ontmoet, en toen heeft Stan hem zijn levensverhaal verteld, o.a. over zijn vader die hem en zijn moeder regelmatig mishandelde. Bart wil over Stan een boek schrijven en vraagt diens medewerking. De relatie van Bart met zijn dochter Moon is niet optimaal. En Moon vindt het eigenlijk maar niets dat haar vader aan een jongen die hij slechts één keer ontmoet heeft zoveel aandacht besteedt. Aan de hand van onder meer korte verhaalfragmenten, krantenberichten en mails komt de lezer steeds meer te weten over wat er omgaat in de jongeren Stan en Moon. De lezer moet actief verbanden leggen tussen de passages, en raakt zodoende vanaf het begin erg betrokken bij het verhaal. Het taalgebruik is eenvoudig, en niet erg literair. De spanning wordt redelijk opgebouwd, ook al is een en ander ook wel voorspelbaar. De personages komen niet helemaal uit de verf. Door de bijzondere structuur van het boek een boek dat actieve lezers zal aantrekken. Vanaf ca. 14 jaar. © NBD Biblion
Een vader wil een boek schrijven over een 17-jarige jongen, die in voorarrest zit en hem zijn levensverhaal over mishandeling heeft verteld.