Verborgen schatten : wat goede professionals doen en cliënten ervaren bij de aanpak van geweld - Dijkstra, Sietske, 1960-; Van Dartel, Nicole, ....- (Amsterdam : SWP, 2011)
Uit onderzoek blijkt dat 45% van de mannen en vrouwen ooit slachtoffer is geweest van huiselijk geweld. Sietse Dijkstra is lector op het gebied van huiselijk geweld bij de Avans Hogeschool. Samen met Nicole Dartel schreef ze dit boek waarin ze verslag doet van een onderzoek naar de manier waarop professionals geweld in de privésfeer aanpakken. Op basis van literatuurstudie en interviews met negen professionals en drie cliënten werpen zij een licht op de zogenaamde 'tacit knowledge' oftewel impliciete ervaringskennis die op de werkvloer aanwezig is. Zij interviewen ervaren professionals uit de vrouwenopvang, de zorg, het onderwijs en de politie. Daarmee geven zij een beeld van de ontwikkelingen op het terrein van huiselijk geweld: eens een privézaak, nu een publieke zaak, van de vrouw als slachtoffer naar een systeemaanpak en met nieuwe methodieken en instrumenten als begeleide terugkeer en het huisverbod. Alleen de interviews met cliënten laten zien dat er nu nog een kloof te overbruggen is tussen de werkelijkheid van professionals en de ervaringen van cliënten. Het boek is allereerst bestemd voor (aankomende) professionals in de zorg en hulpverlening. © NBD Biblion
Literatuurstudie en interviews met ervaren professionals en clie͏̈nten over de aanpak van huiselijk geweld.
Keywords: Partnergeweld