Straatcultuur : een effectieve aanpak van jeugdgroepen - Smelt, Patrick, ....-; Habchi, Rachid, ....-; Dekker, Davey, ....-; Van der Wal, Winny, ....- (Amsterdam : SWP, 2010)
De titel van dit boek is minder duidelijk over de inhoud dan de ondertitel: 'Effectieve aanpak van jeugdgroepen'. Het betreft met name jeugdgroepen die hinderlijk, overlastgevend of crimineel zijn. In tien hoofdstukken wordt uitgelegd hoe lastige jongeren kijken naar wat er op straat gebeurt (straatscan) en wat ze daarmee kunnen (straatspelletjes). Hun tegenspelers zijn vooral professionals zoals politieagenten en jongerenwerkers. Die professionals kunnen gemakkelijk met hun gedrag de situatie verslechteren in plaats van verbeteren. Aangegeven wordt hoe dat anders kan, door rekening te houden met de indeling van de groep en door gebruik te maken van groepswerking, waardoor negatieve kopstukken in de groep buitenspel worden gezet. Het boek eindigt met tien tips voor professionals en een verklarende lijst van veel voorkomende straattaal. Het is geschreven voor professionals die met deze jeugdgroepen te maken hebben of krijgen. Ook bruikbaar in opleidingen. De schrijvers (Patrick Smelt - trainer en adviseur - en drie ondersteuners) zijn ervaringsdeskundigen, als jongerenwerker, wijkagent of hangjongere. © NBD Biblion
Praktische gids voor de aanpak van overlastgevende jeugdgroepen, bestemd voor professionals zoals politie-agenten en jongerenwerkers.
Keywords: Jongerencultuur ; Nederland